Zelfgenezend vermogen van Kunstzinnige Therapie

Zelfgenezend vermogen aangesproken met kunstzinnige therapie

Het zelfgenezend vermogen van mensen wordt aangesproken met kunstzinnige therapie. Je komt letterlijk en figuurlijk weer in beweging. Kunstzinnige therapie is van oorsprong medisch georiënteerd en is aanvullend op de reguliere medische en psychische behandeling. Bij het werken gaat het om het proces. Dit proces is gericht op het verkrijgen van inzicht en het stimuleren van ontwikkeling en genezing. Een beter evenwicht tussen denken, voelen en handelen zal het gevolg zijn.

WOORDEN? GEEN WOORDEN?

“Ik heb ontdekt dat ik dingen kan zeggen in kleur en vormen, die ik niet op een andere manier kan zeggen- dingen waar ik geen woorden voor heb.”

De diagnostische fase

zelfgenezend vermogen

‘Moet je creatief zijn’: Dat is niet nodig (liever niet dan wel). Het gaat om het ervaren en niet het eindresultaat dat geldt. Toch is de cliënt vaak verrast over het resultaat en dat geeft weer zelfvertrouwen.

Het zelfgenezend vermogen van mensen wordt aangesproken met kunstzinnige therapie. Na een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek, begint de behandeling met het intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt onder andere de vraag gesteld waaraan je wilt werken en waar je mee geholpen wilt worden. Dit wordt jouw hulpvraag.

Voorbeelden van hulpvragen kun je hieronder lezen. 

 • Sessie 1. Het intakegesprek. In dit gesprek wordt de anamnese afgenomen, de levensloop en de klachten die er nu spelen. De cliënt beslist wat wel of niet beantwoord wordt. Veiligheid voor de cliënt staat voorop. Tevens wordt gevraagd om na te denken over de formulering van de hulpvraag. Na een half uur kan een eerste diagnostische nat–in–nat schildering gemaakt worden.
 • Sessie 2. Vervolg op het intakegesprek. Ook zal nu de hulpvraag duidelijk zijn. Een tweede diagnostische nat–in–nat schildering.
 • Sessie 3. Een derde diagnostische nat–in–nat schildering.

Tussentijds is er een evaluatie om te bespreken hoe het tot nu toe gegaan is.

De basis van een sessie | Elke sessie begint met het op je gemak voelen en start dan ook in de huiselijke zitkamer met een kop koffie of thee, en even bijpraten (in de Bink 36). En elke sessie wordt begonnen met een losmaakoefening, staand achter de schildersezel. Na elke sessie volgt een nabespreking van het werk.

Het behandeltraject

De therapeut brengt nu de algehele indruk van de cliënt, de hulpvraag, de anamnese en de drie vrije schilderingen tezamen. Hieruit volgt een behandelplan die de cliënt tijdens de 4e sessie in papiervorm meekrijgt. Zeer specifiek wordt gekeken welke technieken en welke materialen er nodig zijn om de cliënt sterker te maken. Dit kan zijn tekenen, schilderen of boetseren en meestal een combinatie daarvan. Kunstzinnige therapie doet een beroep op het zelfgenezend vermogen van mensen. Omdat ieder mens uniek is krijgt elke cliënt een op maat gemaakte behandeling, specifiek voor die persoon.

 • Sessie 4. Starten met het behandelplan. Er wordt begonnen op dat punt waar de cliënt nu is. De specifiek aangeboden technieken worden door de therapeut goed begeleid.
Na elke sessie krijgt de cliënt een voor hem/haar toepasselijk gedicht mee ter ondersteuning. Wanneer je iets gevoeld hebt in het kunstzinnig werk, kun je het ook voelen in het dagelijks leven. De ervaring blijft bij je. 
 • Vanaf sessie 5. We bepalen de sessies die nodig zijn voor het behandelplan. Afhankelijk van de problematiek komt de cliënt gemiddeld tussen de 8 à 12 keer. Met de laatste bijeenkomst krijgt de cliënt een verslag mee met daarin de bevindingen en de gemaakte vorderingen en foto ‘s van de gemaakte werken. De originele werken neemt de cliënt nu mee naar huis.
Meer over de tarieven
Hulpvragen van cliënten:

Iedere cliënt krijgt de vraag waaraan wil jij werken? Waar wil je mee geholpen worden? Zet dit in een specifieke vraag. Hieronder de vragen van cliënten die je zijn voorgegaan.

 • Ik wil niet meer co-afhankelijk zijn. Met andere woorden ik wil onafhankelijk zijn. Mijzelf mogen zijn.
 • Ik vraag mij af hoe nu verder?
 • Ik wil ‘in beweging’ komen en positieve feedback krijgen en ik ben een tikkeltje faalangstig. Meer zelfvertrouwen in het algemeen. Het dieperliggend probleem is dat ik niet stil kan zitten.
 • Ik moet uit mijn hoofd en gewoon doen.
 • Ik voel me nu zo kwetsbaar, ik was altijd onaantastbaar.
 • Wat is mijn doel op aarde? Wat heb ik uit te werken? Wat is mijn rode draad?
 • Beter in mijn vel komen te zitten.
 • Ik wil aan mijn zekerheid werken, in mijn kracht komen.
 • Grenzen ervaren.
 • Ik wil leren omgaan met mijn angsten.
Referenties

Reacties zijn gesloten.