Vanaf juli 2023 is de praktijk in de Bink gesloten. Ik ga verder als samenwerkingsverband bij Raja Psychologie in de Hertog Albrechtlaan 6 te Den Haag (Vroondaal). Zie hiervoor http://www.rajapsychologie.nl
Kunstzinnige therapie / vaktherapie beeldend
Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapie voor volwassenen en kinderen wiens lichamelijke of psychische evenwicht verstoord is.
De kunst van het beter worden
Kunstzinnige therapie zal gezond makende krachten aanspreken wanneer er disharmonie is ontstaan door ziekte, door een overbelasting of daar waar levensvragen of ontwikkelingsproblemen zich aandienen. Ieder mens heeft een gezonde, scheppende kern in zich en door deze krachtige kern aan te spreken door middel van tekenen, schilderen en/of boetseren komt er weer een levendige stroom op gang wat de genezing bevordert en het evenwicht herstelt.
‘cursor van het filmpje halen voor het beste resultaat’
Kunst spreekt aan waar je met woorden niet bij kunt
Alle oefeningen worden individueel afgestemd op de cliënt, omdat ieder persoon uniek is. De vraag hierbij is: “Wat heb jij nu, op dit specifieke moment nodig?” Je hoeft geen ervaring of kennis van kunst te hebben. Het gaat om het doen en ervaren wat inzicht geeft en niet om een kunstwerk als eindresultaat
De zeven functies van kunst:
1. Herinneren: Ervaringen worden vastgelegd en weer ervaarbaar als je het werk bekijkt
2. Gevoel: Een mooi kunstwerk kan je soms tot tranen toe roeren
3. Leed: Erkennen en doorvoelen van pijnlijke dingen
4. Weer in balans komen: Uitdrukken en aanvullen wat er mist
5. Zelfinzicht: Ervaren en begrijpen van eigen (halfbewuste) gevoelens en ervaringen
6. Ontwikkeling: Je grenzen verkennen en uitbreiden, iets vanuit een andere kant bekijken
7. Waarnemen: Je leert beter kijken, zoals naar de schoonheid van het alledaagse
Uit: Kunst als therapie van Alain de Botton en John Armstrong (2013)
Referentie:
Anja Berkelaar: “Art can’t hurt you”.
Wat gebeurt er in de creatieve therapie bij Agnes Hulleman?
Je bent ergens in vastgelopen, als mens. Je loopt tegen jezelf aan. Dan is daar het moment van zelfreflectie. En dan is daar de hulp van Agnes. En Agnes is sensitief. Gaat met je mee op ontdekkingsreis naar de diepere lagen in je psyche.
Via haar opdrachten / raadgevingen kom je dan bij een stukje van “jezelf” dat je niet kende, niet doorgronde. Dan ontmoet je dus jezelf, in het werk dat je maakt. En in het proces van verbeelding, van trachten je gevoel in het werk te leggen – of dat nu op papier of met materiaal zoals klei is- heb je een cruciale / sensitieve beleving.
Waarin ineens een “zelf-kwartje” valt. Zo van………..óh dit is wat ik doe, hier loop ik dus telkens tegenaan,……… En dan heb je dus “beeld” bij je eigen gevoel. Dat is gewoon fijn, lekker, doet je goed. Verankert iets in jezelf. Het werk dat je gedurende de sessies maakt, laat een self-healing ontwikkeling zien.
Je leert van jezelf, door jezelf, met jezelf. Dan dat maakt Agnes heel bijzonder. Dat ze ergens begrijpt, weet, aanvoelt wat dan je weg of je nieuwe stap is….
Meer referenties