In beweging komen

In beweging komen | Jij als mens bent de start van genezing

In beweging komenIn beweging komen betekent gezondheid. Gezondheid is het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren. Dat is wat Kunstzinnige Therapie voor ogen heeft. Zoeken naar je eigen balans en evenwicht. Weer letterlijk en figuurlijk in beweging komen en daar je kracht uithalen als startpunt van genezing.

 

Kunstzinnige therapie heeft een andere kijk op gezondheid dan de reguliere zorg en zoekt naar de gezonde kern die nog aanwezig is in jou. Dit is het startpunt van de therapie. Deze kern wordt je kracht om sterker te worden. Ieder mens heeft zijn eigen kracht en daar ga je naar op zoek. Maar hoe pak je dit aan?

In beweging komen

Je kunt zeggen: ‘Het werk ademt niet’.

Stap 0. Je bent niet meer in beweging.

Stel: Je zit in een rouwproces. Een proces dat ervoor kan zorgen dat je niet meer in beweging bent en dat je ook daadwerkelijk ziek kan maken. Vaak ontbreekt het aan verbinding met de buitenwereld. Tijdens de eerste stappen van de therapie zie je dit terug in de diagnostische schilderingen die je maakt. Er wordt bijvoorbeeld met korte verfstreken gewerkt, die onderling niet met elkaar verbonden zijn.

In beweging komen

Verbindingen maken met slechts drie kleuren

Stap 1. Weer vertrouwen in je eigen kunnen.

Op zoek naar de balans tussen denken en doen. Deze twee termen worden gevoed door gevoel. Voelen is genezen en is een onzichtbaar proces. Een gevoel dat je soms in denken om moet zetten en een andere keer in daden. Op zoek naar het gezonde midden en aan de slag gaan met het zelfgenezend vermogen. Je gaat aan de slag met het maken van een verbinding. Je komt los en ervaart een gevoel van bevrijding. Dit is het moment dat je je gezonde kracht hebt gevonden. De Volkskrant beschreef dit in een artikel over het placebo-effect

In beweging komen

Loslaten, luchtigheid, weg uit de kramp

Stap 2. Hier is het begin van genezing en kunnen we gaan loslaten.

Dit is de stap van het Loslaten. Loslaten in je schilderingen, om daadwerkelijk te voelen wat dit loslaten met je doet. Door te oefenen in de speciaal voor jou uitgedachte werken die je maakt ga je ervaren wat het is om in beweging te komen. Dit is een onbewust proces waarbij je in het dagelijks leven gaat merken dat je dit ook gaat doen. Hierdoor durf je weer nieuwe stappen te maken en krijgt het leven stukje bij beetje weer ZIN!

“Alles blijft steeds een beginnen”

Misschien is dát wel hét kenmerk van het leven: steeds maar!

(E.Jabès)

Dit is slechts één voorbeeld van allerlei klachten waarbij Kunstzinnige Therapie een ondersteunende rol kan spelen.      Herken je dit en wil je onder begeleiding stappen maken om weer je eigen kracht te vinden, misschien dat ik je kan helpen. >>

 

Reacties zijn gesloten.